Inspecteur zeeweringen
In waterschap Scheldestromen wordt het leven gevormd door de zee. De duinen, op sommige plaatsen wel 40 meter hoog, beschermen samen met de aangelegde zeeweringen de inwoners van Zeeland tegen de zee.
Adri Louwerse en Jan de Buck inspecteren voor waterschap Scheldestromen de zeeweringen. Adri zit al heel zijn hele werkzame leven in de waterkeringen en begon in 2000 bij waterschap Scheldestromen. Hiermee trad Adri in de voetsporen van zijn vader, die ook bij het waterschap werkte. Jan begon 30 jaar geleden bij het waterschap als beheerder op een poldergemaal en werkte later ook nog bij wegenbeheer, tot hij een paar jaar geleden overstapte naar de zeeweringen.
MEER ZEE DAN WATER
Jan: “Ik ben voor mijn werk eigenlijk altijd buiten of onderweg. Het mooie is dat je zo betrokken bent bij je eigen woongebied. Ik ken dit gebied op mijn duimpje. Het Zeeuwse landschap staat sterk onder invloed van het water, de wind, het weer. Daardoor is er nooit een dag hetzelfde.”
Het weer en de zee oefenen constant invloed uit op de zeeweringen. Jan en Adri controleren daarom elke dag of er zeeweringen zijn aangetast of beschadigd. Kleine beschadigingen worden door Jan en Adri zelf opgeknapt, met het gereedschap in hun truck. Bij grotere schades geven de inspecteurs de situatie via hun iPad door aan het hoofdkantoor van het waterschap. Daar wordt vervolgens een aannemer ingeschakeld om de klus te klaren.
ZONNEBRANDERS EN GOLFBREKERS
De ‘zonnebranders’ die Adri en Jan aantreffen in de zeewering aan de kust van Vlissingen zijn een voorbeeld van beschadigingen die de inspecteurs veel tegenkomen. Zonnebranders zijn basaltstenen die kapot zijn gegaan door de combinatie van zout water en de zon.
Een ander onderdeel van het werk van Adri en Jan is het vervangen van kapotte palen in de zogenaamde ‘golfbrekers’. Deze rijen van houten palen remmen grote golven af voordat deze het strand bereiken.
Bij storm of springtij helpen Adri en Jan ook mee bij de dijkbewaking. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de Sinterklaasstorm van 2013.
Adri: “Tijdens een storm kun je eigenlijk niks doen, maar als je onregelmatigheden constateert kun je dat wel meteen doorgeven. Als je palen ziet drijven, bijvoorbeeld. Dan kun je alvast voorzorgsmaatregelen treffen en er de volgende morgen meteen iets aan doen. Door de Sinterklaasstorm werd er in de duinen zelfs een heel voetpad weggevaagd. Die hebben we inmiddels opnieuw aangelegd, op een andere plek.”
DE VOLGENDE KLUS
Voor hun werk zitten Jan en Adri tot wel 80 procent van de tijd in de auto. Als bedreven coureurs sturen de mannen hun zware terreinwagens door het mulle zand van de Zeeuwse stranden en met gemak worden de steilste duinen beklommen.
Adri: “Op het strand moet je tempo houden en niet te langzaam rijden, anders kom je vast te zitten. Ook moet je goed opletten met al die badgasten. Overstekende kinderen en honden, dat moet je goed in de gaten houden.”
Jan: “We hebben hier geen apart rijbewijs voor gehaald, hoor. Na een paar keer vastgezeten te hebben, leer je het wel.”
Toch komt de truck even later muurvast te zitten in de diepe sporen van de vrachtwagens die, ter voorbereiding op de zomer, heen en weer rijden met strandhuisjes. Met behulp van een tractor die verderop het strand aan het harken is, kunnen Jan en Adri even later gelukkig weer doorrijden. Op naar de volgende klus.