Transcript: Hoe werken de waterschappen en wat valt er te kiezen?  

Ga jij stemmen 15 maart? 5 redenen om wel te gaan.

Met jouw stem beslis jij tijdens de waterschapsverkiezingen mee over de toekomst van water in de buurt. Je hebt vast een mening over de hoogte van de waterschapsbelasting, waar er huizen gebouwd worden en over de droogte in de zomer. Op 15 maart mag jij stemmen. Heb jij al nagedacht over de volgende 5 onderwerpen?

1. We hebben vaker extreem weer

Kan jij je de overstromingen in Limburg nog herinneren? En denk je nog weleens terug aan de droogte van afgelopen zomer? Nederland heeft steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Wist je dat 60% van Nederland kan overstromen? Gelukkig hebben we dammen, dijken en sluizen die ervoor zorgen dat dit niet gebeurd. Wist je dat Nederland maar liefst 18 duizend kilometer van deze waterkeringen heeft? Wat vind jij: moeten we meer vooraf investeren, of wachten we af en repareren we de schade als het zover is? Dus werken we aan innovaties van een dam, of herstellen we de schade na een overstroming?

2. Watertekort in Nederland

Afgelopen zomer was het extreem warm en droog. Uit onderzoek blijkt dat droge zomers in de toekomst steeds vaker zullen voorkomen. Wanneer het droog is , is er juist veel water nodig voor de natuur, boeren, industrie en consumenten. Het wordt dus steeds lastiger om aan die watervraag te voldoen. Bewust(er) omgaan met het water wat we verbruiken is dus belangrijk. Wist je dat we in Nederland gemiddeld 120 liter water per persoon, per dag gebruiken? Wat vind jij: we betalen allemaal hetzelfde bedrag aan waterschapsbelasting, of als je minder verbruikt wordt je daarvoor beloond en betaal je minder?

3. Een deel van Nederland ligt onder de zeespiegel

Wist je dat 26% van ons land onder het zeeniveau ligt? Het allerlaagste punt is Nieuwerkerk aan den IJssel, met maar liefst 6,76 meter onder het zeeniveau. Daarnaast is 60% van Nederland kwetsbaar voor overstromingen. De waterschappen willen dat er bij nieuwe bouwplannen wordt nagedacht over de risico’s op overstroming. Maar hoe ver moeten ze hierin gaan? Moet er overal gebouwd kunnen worden of moeten we ruimte vrijhouden voor water?

4. Kosten om rioolwater te zuiveren

Iedere keer dat jij je wc, douche of gootsteen gebruikt, wordt dit water eerst gezuiverd voor we het weer gebruiken. Als er meer vervuiling in het water zit, is het natuurlijk ook duurder om het te zuiveren. Wist jij dat alleen de 3 P’s in het riool mogen komen: poep, plas en papier. Alle andere stoffen die in de zuivering komen, zorgen dat er extra gezuiverd moet worden. Wat vind jij: moeten we belastinggeld gebruiken om onze zuiveringen te verbeteren, of moeten we bewuster omgaan met wat we door het riool spoelen?

5. Schoner water in Nederland

Afgelopen dertig jaar is er al hard gewerkt om het water in rivieren, beken en sloten schoner te krijgen. Dit is gelukt, maar voor de natuur zou het gunstiger zijn als het nog schoner wordt. Wat vindt jij: accepteren we de vervuiling die er nu nog is, of moeten de waterschappen alles doen wat ze kunnen om het water nóg schoner te krijgen?

Wil je meer weten over de waterschapsverkiezingen, kijk op waterschapsverkiezingen.nl. Ben je nieuwsgierig waar jij het beste op kan stemmen? Ga dan naar MijnStem.nl om een stemhulp in te vullen.