Bestuurder
Zoals een gemeente een burgemeester en wethouders heeft, zo heeft een waterschap een dijkgraaf en bestuursleden. De bestuursleden van een waterschap worden gekozen door de inwoners.
Agnes van Zoelen is al 16 jaar actief als bestuurder bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waarvan de laatste 6 jaar als dagelijks bestuurslid. Ze is lid van de waterschapspartij Water Natuurlijk en heeft een achtergrond als ecoloog.
Agnes: “Ik heb waterkwaliteit, afvalwaterketen, innovatie en duurzaamheid in mijn portefeuille. Veel van mijn tijd gaat zitten in het op de hoogte blijven van deze dossiers. Mijn rol als bestuurder is vooral om te zorgen dat het voorgenomen beleid tot ook wordt uitgevoerd. Elke dinsdag hebben we collegevergadering. Ik zit in veel commissies en werk samen met de provincie, gemeentes en het bedrijfsleven om de waterkwaliteit in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard te verbeteren.”
SCHONER WATER
Agnes maakt zich bijvoorbeeld sterk voor schoner water, door bedrijven in de glastuinbouw te stimuleren om vervuild water niet in de sloot weg te laten stromen. In de glastuinbouw gebruiken veel tuinders gewasbeschermingsmiddelen die schadelijk zijn. Die middelen komen vaak in het oppervlaktewater terecht, zodat dit water vervuild raakt. Door schoner water te stimuleren hoeven de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen minder schadelijke stoffen uit het water te halen.
Agnes heeft er mede voor gezorgd dat een aantal glastuinbouwbedrijven in Bleiswijk hun afvalwater, dat tot nu toe op het riool geloosd werd, gezamenlijk gaan zuiveren. De bedrijven kunnen dat gezuiverde water zelf weer gebruiken als gietwater. Zo wordt er zuinig met water omgesprongen en blijft het oppervlaktewater schoner.
TEGEL ERUIT, GROEN ERIN
Dit is slechts één innovatief project waar Agnes als drijvende kracht bij betrokken is geweest. Ze maakt zich ook sterk voor een duurzame stad: hoe kan een stad als Rotterdam zich voorbereiden op klimaatverandering? Waar moet al het water uit hevige regenbuien bijvoorbeeld heen?
Agnes: “In een stenen stad kan het water nergens heen. Daarom zijn we een campagne gestart: ‘Tegel eruit, groen erin!’. We geven bewoners tips om meer groen in hun tuin te nemen, of om een geveltuin aan te leggen. Ook geven we, samen met de gemeente, subsidie aan mensen en bedrijven die een groen dak willen aanleggen. Gras of mos op het dak vertraagt de afvoer van regenwater en vangt fijnstof op. Ook heeft het een isolerende werking.”
Als Agnes door het gebied van het hoogheemraadschap fietst, let ze op de bestrating en de oevers van plassen en kanalen. Dichte bestrating of asfalt is slecht voor de afwatering, maar klinkers bieden al meer ruimte voor water om door de grond te worden opgenomen.
NATUURVRIENDELIJKE OEVERS
Natuurlijke oevers met planten zijn goed voor de waterkwaliteit, omdat ze het teveel aan voedingsstoffen kunnen opnemen en afbreken. Daarnaast is het de leefruimte voor veel plant- en diersoorten.
Agnes: “Bij de Kralingse Plas heeft het waterschap natuurvriendelijke oevers aangelegd. Ook hebben we samen met de provincie en de gemeente de bodem gesaneerd en natuurlijke begroeiing aangelegd, om de waterkwaliteit te verbeteren.”
Toch lukt het nog niet om de plas elk jaar vrij te houden van blauwalg. Agnes werd onlangs door het Technasium van het Libanon Lyceum in Rotterdam uitgenodigd. Ze daagde de leerlingen uit: bedenk een oplossing voor blauwalg in de Kralingse Plas.
Agnes: “Het is goed om jonge mensen bij het waterschapswerk te betrekken. Mensen staan er vaak niet bij stil dat ongeveer de helft van Nederland onder de zeespiegel ligt en dat er dag in, dag uit gewerkt wordt aan waterbeheer. We kunnen zelf veel doen aan het gebrek aan waterbewustzijn. Bijvoorbeeld door educatieprogramma’s op te zetten en het land in te gaan. Zo wordt het duidelijker wat de waterschappen doen en wat de waarde is van hun werk.”