TEMPLATE/srv/vhosts/uvw/waterschappen.nl/wp-content/themes/waterschappen/template_boxes.php
Wil je meer leren over water en waterbeheer? Hier vind je een overzicht van websites, activiteiten en lespakketten.
Ernst’s Onderwaterwereld

Ernst is ecoloog bij het hoogheemraadschap van Delfland. Hij neemt je in zijn serie ‘Ernst’s OnderWaterWereld’ mee in de mooie wereld van waterplanten en waterdieren!

Bezoek website
Jouw waterschap

Wil je weten wat er elke dag gebeurt om te zorgen dat we in Nederland droge voeten en schoon en voldoende water hebben? De meeste waterschappen bieden excursies, lespakketten of ontdekkingstochten aan. Kijk op de website van jouw waterschap voor meer informatie!

Bezoek website
Droppie Water

Basisschool Droppie Water maakt basisschoolleerlingen wegwijs in de wereld van water. Spelenderwijs leer je alles over schoon water, waterzuivering, wateroverlast, waterpret en het werk van de waterschappen.

Bezoek website
Ons Water

Schoon, veilig en voldoende water is niet vanzelfsprekend. Hier vind je alles over water en waterbeheer in Nederland. Er komen steeds nieuwe projecten, spelletjes, tips, belevenissen en waterverhalen bij.

Bezoek website
Nederlands Watermuseum

Het Nederlands Watermuseum is een interactief museum over alles dat met water te maken heeft. Een doe-museum, waar je bijvoorbeeld een tochtje kunt maken door het riool, een prachtige film over water kunt bekijken en waterproefjes kunt doen.

Bezoek website
Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier zorgt er mede voor dat we in de toekomst droge voeten houden bij hoog water. Maar hoe doen we dat precies? Op deze website vind je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt.

Bezoek website
Droge voeten in Noord-Holland

Noord-Holland is aan 3 kanten omgeven door water, terwijl de bodem daalt en de zeespiegel stijgt. ‘Droge voeten in Noord-Holland’ laat leerlingen ontdekken hoe het komt dat ze droge voeten hebben en houden.

Bezoek website
Waterwizz

Leuke website van waterschap Drents Overijsselse Delta met allerlei waterweetjes, proefjes, werkstukmateriaal, kleurplaten en het water-ABC.

Bezoek website
Waterzoekkaarten

Ben je benieuwd wat voor waterbeestjes en planten er bij jou in de sloot leven? Ga op speurtocht met de waterzoekkaarten.

Bezoek website
Watereducatie.nl

Voor groep 1 van het basisonderwijs tot het eind van de middelbare school is hier lesmateriaal over water te vinden. Je kunt zoeken op inhoud, soort, niveau, locatie van lesmaterialen en activiteiten.

Bezoek website
Avontuurlijke waterwandeling

Er zijn prachtige  waterwandelingen langs de beken in Limburg, zowel wandelingen die worden begeleid door een gids als wandelroutes om te downloaden zodat je zelf op pad kunt gaan.

Bezoek website
WaterXploreLab

Voor docenten in de noordoostelijke provincies is het WaterXploreLab opgericht. Je kunt er terecht voor veldexcursies, proefjes, contact met waterexperts, gastlessen en projectweken.

Bezoek website
Sieb het Schaap

Sieb het Schaap neemt je mee in de wereld van Ruimte voor de Rivier. Om overstromingen te voorkomen hebben de rivieren meer ruimte nodig. Maar hoe doe je dat dan? Kijk maar naar de filmpjes!

Bezoek website
Gastlessen over water

Kennismaken met de waterwereld? Dat kan! Enthousiaste ervaringsdeskundigen komen gratis in de klas vertellen over water in Nederland, waterberoepen en de praktijk van het waterbeheer.

Bezoek website
Delta in de Klas

De Nederlandse delta is een bijzonder gebied. In 11 lessen ontdekken basisschoolleerlingen alles over de hoofdrolspelers: de zeearend, het pimpernelblauwtje, de haas, de bever en het stekelbaarsje. Maar ook over de grote rol van de mens in de delta.

Bezoek website
Schoon, Voldoende en Veilig Water

Deze animatiefilm laat zien wat de taken zijn van de Nederlandse waterschappen. Hoe zorgen zij voor schoon, voldoende en veilig water?

Bezoek website
Aquarama

In het educatieve gebouw Aquarama in Dordrecht kun je een kijkje onder water nemen zonder nat te worden! Via de ‘weg van het water’ kom je van alles te weten over water.

Bezoek website
Waterwise

Hier vind je alles over waterbeheer in Nederland. Door tv-fragmenten, animaties en spelletjes leer je bijvoorbeeld hoe rioolwater weer schoon wordt en waarom de huizen in Nederland niet onder water staan.

Bezoek website
GroenGelinkt

Met GroenGelinkt kan iedereen zoeken naar aanbod op het gebied van natuur, duurzaamheid en educatie. Ook over water en de waterschappen is hier veel te vinden.

Bezoek website
Dwaalfilm

In meer dan 200 korte filmpjes worden de Maas, de Rijn, de Waal en de Delta in beeld gebracht. Dwaal langs getijdengeulen en kleine beekjes, kraamkamers voor vissen, broedende vogels, Schotse hooglanders en alle andere prachtige natuur rond de rivieren.

Bezoek website
Meldpunt Water

Is er iets niet in orde met het water bij jou in de buurt? Heb je wateroverlast? Of is het drinkwater niet lekker? Dan kun je dat op deze website melden. Ook vind je informatie over de soorten water in Nederland.

Bezoek website
Slootjesdagen

Tijdens de IVN Slootjesdagen kun je mee op slootjessafari, snorkelen in de sloot en meekwaken met een kikkerconcert. Onder begeleiding van een natuurgids word je een echte Slootjesexpert en ontdek je wat er allemaal leeft en gebeurt in een doodgewone sloot.

Bezoek website
Het riool

Het water dat je in huis gebruikt, verdwijnt via afvoerbuizen het riool in. Ook regenwater loopt het riool in, via de putjes op straat en de regenpijpen. Waar komt het water terecht? Het riool, hoe werkt dat eigenlijk?

Bezoek website
Hoog water op het schoolplein

Dit lespakket voor de 3e klas havo/vwo gaat over wat er gebeurt tijdens een overstroming. Met de overstromingsrisico-atlas kunnen leerlingen zien wat er gebeurt als dijken of duinen doorbreken. Ook veldwerk op en rond de dijk maakt er deel van uit.

Bezoek website
Waterspaarders

Met WaterSpaarders roepen kinderen alle andere kinderen van Nederland op om thuis het gesprek aan te gaan over warm waterverbruik, zodat heel Nederland korter gaat douchen: van gemiddeld 9 minuten naar 5 minuten.

Bezoek website
Schooltv

Hoe wordt voorkomen dat Nederland overstroomt? Hoe werken gemalen? Wat is het Deltaplan? Waar komt ons water vandaan en waar gaat het naartoe? De antwoorden op deze en meer vragen vind je in de filmpjes van Schooltv.

Bezoek website
De GeoWeek

De GeoWeek laat leerlingen van 10 tot en met 15 jaar ontdekken wat er door bedrijven, wetenschap en overheden wordt gedaan met aardrijkskunde. Ook de waterschappen doen mee aan de GeoWeek.

Bezoek website
Drinkwater

Je draait de kraan open en het water stroomt eruit. Wat weet jij van drinkwater? De Nederlandse drinkwaterbedrijven leggen hier alles uit over drinkwater. Er komt meer bij kijken dan je denkt!

Bezoek website