Wil je meer leren over water en waterbeheer? Hier vind je een overzicht van websites, activiteiten en lespakketten.

Alles over de dijken

Het Hoogwaterbeschermings-programma vertelt alles wat je wilt weten over dijken in 4 uitlegvideo’s van ongeveer 5 minuten. Kunnen dijken stuk? Hoe versterk je ze? En wie gaat er eigenlijk over onze dijken?

Bezoek website

Democratiegame

Waarom zijn er waterschapsverkiezingen? Dat ontdekken leerlingen via een interactieve game, waarin ze zelf het bestuur van een waterschap spelen. Docenten kunnen deze game en bijbehorend lespakket aanvragen.

Bezoek website

Water en klimaat in jouw straat

Wil jij ook aan de slag om wateroverlast en hitte in jouw straat te voorkomen? Ontdek hier wat er allemaal moet gebeuren om een woonwijk ‘klimaatproof’ te maken.

Bezoek website

Ernst’s Onderwaterwereld

Ernst is ecoloog bij het hoogheemraadschap van Delfland. Hij neemt je in zijn serie ‘Ernst’s OnderWaterWereld’ mee in de mooie wereld van waterplanten en waterdieren!

Bezoek website

Jouw waterschap

Elke dag wordt er hard gewerkt om te zorgen dat we in Nederland droge voeten en schoon en voldoende water hebben. De meeste waterschappen bieden hierover leuke excursies, lespakketten of ontdekkingstochten aan.

Bezoek website

Droppie Water

Basisschool

Droppie Water maakt basisschoolleerlingen wegwijs in de wereld van water. Spelenderwijs leer je alles over schoon water, waterzuivering, wateroverlast, waterpret en het werk van de waterschappen.

Bezoek website

Ons Water

Schoon, veilig en voldoende water is niet vanzelfsprekend. Hier vind je alles over water en waterbeheer in Nederland. Er komen steeds nieuwe projecten, spelletjes, tips, belevenissen en waterverhalen bij.

Bezoek website

Nederlands Watermuseum

Het Nederlands Watermuseum is een interactief museum over alles dat met water te maken heeft. Een doe-museum, waar je bijvoorbeeld een tochtje kunt maken door het riool, een prachtige film over water kunt bekijken en waterproefjes kunt doen.

Bezoek website

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeer-gebied. Maak de reis rondom de Zuiderzee en ervaar hoe mensen vroeger leefden aan deze oude binnenzee.

Bezoek website

Waterwizz

Leuke website van waterschap Drents Overijsselse Delta met allerlei waterweetjes, proefjes, werkstukmateriaal, kleurplaten en het water-ABC.

Bezoek website

Watereducatie.nl

Voor groep 1 van het basisonderwijs tot het eind van de middelbare school is hier lesmateriaal over water te vinden. Je kunt zoeken op inhoud, soort, niveau, locatie van lesmaterialen en activiteiten.

Bezoek website

WaterXploreLab

Voor docenten in de noordoostelijke provincies is het WaterXploreLab opgericht. Je kunt er terecht voor veldexcursies, proefjes, contact met waterexperts, gastlessen en projectweken.

Bezoek website

Sieb het Schaap

Sieb het Schaap neemt je mee in de wereld van Ruimte voor de Rivier. Om overstromingen te voorkomen hebben de rivieren meer ruimte nodig. Maar hoe doe je dat dan? Kijk maar naar de filmpjes!

Bezoek website

Gastlessen over water

Kennismaken met de waterwereld? Dat kan! Enthousiaste ervaringsdeskundigen komen gratis in de klas vertellen over water in Nederland, waterberoepen en de praktijk van het waterbeheer.

Bezoek website

Delta in de Klas

De Nederlandse delta is een bijzonder gebied. In 11 lessen ontdekken basisschoolleerlingen alles over de hoofdrolspelers: de zeearend, het pimpernelblauwtje, de haas, de bever en het stekelbaarsje. Maar ook over de grote rol van de mens in de delta.

Bezoek website

Schoon, Voldoende en Veilig Water

Deze animatiefilm laat zien wat de taken zijn van de Nederlandse waterschappen. Hoe zorgen zij voor schoon, voldoende en veilig water?

Bezoek website

Aquarama

In het educatieve gebouw Aquarama in Dordrecht kun je een kijkje onder water nemen zonder nat te worden! Via de ‘weg van het water’ kom je van alles te weten over water.

Bezoek website

GroenGelinkt

Met GroenGelinkt kan iedereen zoeken naar aanbod op het gebied van natuur, duurzaamheid en educatie. Ook over water en de waterschappen is hier veel te vinden.

Bezoek website

Dwaalfilm

In meer dan 200 korte filmpjes wordt de prachtige natuur rond de rivieren in beeld gebracht. Dwaal langs getijdengeulen en kleine beekjes, kraamkamers voor vissen, broedende vogels, en Schotse hooglanders.

Bezoek website

Meldpunt Water

Is er iets niet in orde met het water bij jou in de buurt? Heb je wateroverlast? Of is het drinkwater niet lekker? Dan kun je dat op deze website melden. Ook vind je informatie over de soorten water in Nederland.

Bezoek website

Slootjesdagen

Tijdens de IVN-slootjesdagen kunnen kinderen en hun (groot)ouders op meer dan 100 locaties op avontuur langs de waterkant. Met een scheptnet, zoekkaart en loeppot gaan ze op zoek naar waterdiertjes.

Bezoek website

Het riool

Het water dat je in huis gebruikt, verdwijnt via afvoerbuizen het riool in. Ook regenwater loopt het riool in, via de putjes op straat en de regenpijpen. Waar komt het water terecht? Het riool, hoe werkt dat eigenlijk?

Bezoek website

Hoog water op het schoolplein

Dit lespakket voor de 3e klas havo/vwo gaat over wat er gebeurt tijdens een overstroming. Met de overstromingsrisico-atlas kunnen leerlingen zien wat er gebeurt als dijken of duinen doorbreken. Ook veldwerk op en rond de dijk maakt er deel van uit.

Bezoek website

Waterspaarders

Met WaterSpaarders roepen kinderen alle andere kinderen van Nederland op om thuis het gesprek aan te gaan over warm waterverbruik, zodat heel Nederland korter gaat douchen: van gemiddeld 9 minuten naar 5 minuten.

Bezoek website

Schooltv

Hoe wordt voorkomen dat Nederland overstroomt? Hoe werken gemalen? Wat is het Deltaplan? Waar komt ons water vandaan en waar gaat het naartoe? De antwoorden op deze en meer vragen vind je in de filmpjes van Schooltv.

Bezoek website

De GeoWeek

De GeoWeek laat leerlingen van 10 tot en met 15 jaar ontdekken wat er door bedrijven, wetenschap en overheden wordt gedaan met aardrijkskunde. Ook de waterschappen doen mee aan de GeoWeek.

Bezoek website