Wat doet een waterschap?

Nederland is gevormd door water en menskracht. Door goed waterbeheer houden we onze voeten droog, hebben we schoon water en is er niet teveel, maar ook niet te weinig water. De 21 waterschappen spelen een belangrijke rol bij het waterbeheer in Nederland. Samen met Rijkswaterstaat zijn de waterschappen de waterbeheerders in Nederland. Ze beschermen ons tegen het water, maar ze doen meer. Zo maken ze onder andere het water schoon en zorgen ze voor voldoende water. Hoe ze dat doen verschilt per waterschap.

Jouw waterschap

Nederland heeft 21 waterschappen. Ben je benieuwd in welk waterschap jij woont?

> Vind jouw waterschap op de kaart of met je postcode

> Overzicht van de 21 waterschappen

De drie kerntaken van de waterschappen

dijkversterking

Waterveiligheid

Waterschappen beschermen Nederland tegen overstromingen. Dat doen ze door het versterken van de dijken en door ruimte te maken voor rivieren.

Lees meer

recreatiebootje op het water

Schoon water

De waterschappen zorgen voor schoon water in sloten, rivieren, meren en beken. Onder andere door afvalwater schoon te maken. En door vervuilende stoffen uit het water te houden.


Lees meer

beregening van gewas als gevolg van droogte

Voldoende water

Niet te veel en niet te weinig water. Daar werken de waterschappen aan. Bijvoorbeeld door water op te slaan in tijden van droogte en water af te voeren als het veel regent.

Lees meer

Zie wat onze collega’s doen

Onze waterschappers delen hun ervaringen over werken bij het waterschap. Dat doen ze aan de hand van een aantal vragen. De waterschappers hebben ook een vraag aan jou!

Remco Haselhorst, senior medewerker watersystemen
Romy Kerssens, regieoperator
Albert Dijksterhuis, muskusrattenvanger
Ronald Zeelen, handhaver

Lesmateriaal

Water en waterschappen

De Powerpoint-presentatie ‘Water en waterschappen’ is te gebruiken als basis om het werk van de waterschappen uit te leggen. Je kunt de presentatie zelf aanpassen. Hij sluit aan bij de onderstaande 3 filmpjes.

> Download powerpoint presentatie ‘Water en waterschappen’

Het verhaal van de waterschappen
Samenleven met water
Wat doet een waterschap

Werken bij het waterschap

Hoe is het om bij een waterschap te werken? Bij de waterschappen zijn er veel verschillende functies. Denk bijvoorbeeld aan peilbeheerder, gemaalbeheerder, milieu-inspecteur, zuiveringstechnicus, innovator, maar ook muskusrattenvanger, dijkgraaf en hydroloog. Onze waterschappers geven je graag een kijkje in hun wereld en vertellen wat ze dagelijks doen. Benieuwd?

> Lees de verhalen van waterschappers

Aanvullend lesmateriaal op dit onderwerp