Waterschappen ervoor zorgen dat het water schoon blijft? Als het kan proberen ze ook iets extra’s voor de natuur te doen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat bepaalde gebieden aantrekkelijker worden voor bijzondere dieren en planten.
Op een mooie dag zie je veel libellen door de lucht en over het water vliegen. Maar eigenlijk brengen deze beestjes een veel groter deel van hun leven onder water door als larve. Daarom is schoon water voor hen heel belangrijk. Waterdiertjes.nl onderzoekt in de Week van Ons Water wat de invloed van de waterkwaliteit is op hoeveel libellen er zijn. Help jij ze mee? Tel de libel!
Meedoen kan door bij een water in je eigen omgeving met een schepnet libellen-larven en andere waterdiertjes te vangen en te tellen. Dit kan een sloot, meer of je eigen vijver zijn. Ook de libellen die je boven water ziet kun je doorgeven op waterdiertjes.nl.
Het tellen kan het hele jaar door nog. Daarna gaan onderzoekers met de tellingen aan de slag. Zij gebruiken deze om meer te weten te komen over de verspreiding van libellen. In Nederland gaat het helaas niet overal goed met de waterkwaliteit, daarom is het belangrijk om te weten in welke gebieden libellen voorkomen en welke andere diersoorten daar leven. Zo is beter te begrijpen wat er nodig is om deze beestjes te beschermen.
Wil je nog meer doen om de libellen en andere beestjes te helpen? Leg een tuinvijver aan! Vijvers kunnen klein zijn, maar hebben een grote invloed op de biodiversiteit in het water. Zo kunnen libellen de vijvers gebruiken als broedplaats voor hun larven.
De actie ‘Tel de libel’ met Waterdiertjes.nl is gelanceerd tijdens De Week van Ons Water. Tijdens deze “week” kun je van 1 t/m 14 mei deelnemen aan allerlei wateractiviteiten door het hele land. De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat samen. Deze organisaties willen aan iedereen laten weten hoe bijzonder water is, door te laten zien hoe goed gezorgd wordt voor het water in Nederland. Tijdens de Week van Ons Water leer je wat je zelf kan doen bij overstromingen, wateroverlast en droogte en hoe je kan helpen om ons water schoon te houden.
Waterdiertjes.nl is een initiatief van onder andere Wageningen Universiteit en een grote groep waterbeheerders en natuurorganisaties. Vrijwilligers gebruiken de webapp Waterdiertjes.nl al jaren om de waterdiertjes die ze gevangen hebben door te geven. Dit jaar ligt de focus op de libel.
> Meer informatie over het libellen-onderzoek
> Tips voor het aanleggen van een vijver
Lees berichtHet water zal nog koud zijn, maar voor de echte bikkels is op 1 mei het zwemseizoen van start gegaan. In Nederland zijn er meer dan 700 locaties officieel aangewezen als veilige plekken om te zwemmen. Je kan op de website zwemwater.nl of de Zwemwater app zien waar deze locaties zijn.
Omdat zwemmen in natuurwater risico’s met zich mee kan brengen, adviseren de waterschappen om alleen te zwemmen op locaties waar wordt gecontroleerd hoe schoon en veilig het water is. Alle officiële zwemlocaties zijn te vinden op zwemwater.nl en zijn ter plekke te herkennen aan het blauwe informatiebord van de provincie.
Tijdens het zwemseizoen onderzoeken de waterschappen iedere twee weken hoe schoon het water is op de aangewezen zwemlocaties. Op de blauwe informatieborden bij de locaties wordt de kwaliteit van het zwemwater aangegeven. Aan de hand van sterren, kun je zien welke kwaliteitsklasse het zwemwater heeft. Deze kwaliteitsklassen zijn gebaseerd op Europese regels. Ook kun je op de borden zien hoe de waterkwaliteit de afgelopen jaren was.
De gratis Zwemwater app biedt een overzicht van alle officiële zwemlocaties in Nederland. Per locatie zie je eenvoudig wat de kwaliteit van het zwemwater is, wanneer de laatste controle is geweest, de datum van de volgende controle en of een locatie mogelijk gesloten is. De app is een gezamenlijk initiatief van de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en het Interprovinciaal Overleg.
>Download de gratis Zwemwater app voor Android of Apple.
>Video: Hoe wordt het zwemwater gecontroleerd?
Dit jaar voeren verschillende organisaties samen campagne om het aantal verdrinkingen in Nederland te verlagen. Met de slogan ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ maken ze zwemmers in open water bewust van de risico’s en proberen ze hun gedrag aan te passen.
Kijk voor meer informatie over de campagne op veiliginenuithetwater.nl.
Van maandag 1 mei tot en met zondag 14 mei worden door heel Nederland leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd voor jong en oud. Doe mee met een rondleiding op een rioolwaterzuivering of gemaal. Kies je liever voor een mooie wandel-, boot- of fietstocht of spannende excursie? Dat kan ook.
Op verschillende plekken in Nederland organiseren de waterschappen leuke wateractiviteiten. In Twente worden er op allerlei locaties activiteiten georganiseerd door gemeenten en waterschap Vechtstromen. Volg een rondleiding, bekijk een demonstratie, of doe mee aan een wandel- of fietstocht. Je kan ook gaan kijken bij een open dag. Voor iedereen is er deze week wel iets te beleven!
Ook in Drechtsteden (Kinderdijk, Dordrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Werkendam) vinden er heel veel leuke wateractiviteiten plaats. Bezoek bijvoorbeeld de Waterspelen voor kinderen. In Zeeland kun je een familierondleiding doen in het Watersnoodmuseum. Zelfs op Ameland is er een activiteit: bezoek het Water- En Energy Lab in Natuurcentrum Nes. Op weekvanonswater.nl staat een overzicht van alle activiteiten die er in heel Nederland te doen zijn.
De Week van Ons Water is een idee van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Deze organisaties willen dat iedereen weet hoe bijzonder water is. Dit doen zij door te laten zien hoe goed gezorgd wordt voor het water in Nederland. Tijdens de Week van Ons Water leer je wat je zelf kan doen bij overstromingen, wateroverlast en droogte en hoe je kan helpen om ons water schoon te houden.
Lees bericht