Wist je dat...


Een groot deel van Nederland onder zeeniveau ligt? Die gebieden zouden heel vaak overstromen als we het water in de rivieren en in de zee niet tegenhouden.

De dijkwerkers van Nederland hebben een vraag aan jou: weet jij welke dijk in jouw omgeving ervoor zorgt dat je droge voeten houdt? En ze roepen je op om op ‘jouw’ dijk een selfie te maken. Doe je mee? Wandel dan naar je dijk, maak een selfie en deel ‘m op 10 februari op Instagram, Tiktok, of waar je maar wil met de hashtags #WelkeDijkBeschermtJou en #MijnDijkOnsLand.

We organiseren deze online challenge om extra aandacht te vragen voor waterveiligheid. We moeten ons land goed te beschermen tegen water. Zonder onze dijken zou ruim 60 procent van Nederland kunnen overstromen.

Nederlanders banger voor een waterramp

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders banger zijn voor een waterramp dan 3 jaar geleden. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat 65 procent van de Nederlanders niet weet welke dijk hun woonomgeving beschermt. Die onbekendheid willen de Nederlandse waterpartners verminderen. Onder meer met deze challenge dus.

Onderhoud van dijken goed geregeld

Goed om te weten: de waterschappen en Rijkswaterstaat inspecteren en onderhouden de dijken en andere waterkeringen in Nederland permanent!

Lees bericht

Op 1 februari herdenken we in Nederland de watersnoodramp van 1953. Het is 70 jaar geleden dat de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant werden getroffen door het noodlot.

Bij de watersnoodramp kwamen 1.836 mensen om het leven. Veel overlevenden zien het water nog steeds door de polders stromen als ze hun ogen sluiten. Bijvoorbeeld Dick Sies. Hij was 6 jaar toen de dijken braken en hij verloor zijn ouders en een zusje.

Of Ineke van Dijke. Zij was 8 jaar tijdens de ramp. “Wat me altijd is bijgebleven is dat het water door de voordeur naar binnen kwam. Gewoon door de kieren. Dat was te bizar voor woorden.”

Lees het verhaal van Dick en Ineke in tijdschrift Het Waterschap

Lees bericht

Stel, je wil vanuit een EU-land in Nederland gaan wonen, werken of studeren. Hoe weet je dan wat je moet regelen? Daarvoor is er nu de site Your Europe. Op die website staat informatie over de dienstverlening van alle overheden van de landen van de Europese Unie.

De waterschappen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan het beschikbaar maken van informatie voor het aanvragen van een watervergunning en het betalen van waterschapsbelasting. Deze informatie staat op 25 januari online op de nationale portalen NederlandWereldwijd.nl en Ondernemersplein.nl en de Engelse versies NetherlandsWorldwide.nl en Business.gov.nl.

Toegang tot online procedures

Eind dit jaar moeten EU-burgers en bedrijven ook toegang hebben tot online procedures. En ze krijgen het recht om overheden toestemming te geven om onderling digitaal bewijsstukken uit te wisselen.

> Your Europe

Lees bericht