GA NAAR JOUW
WATERSCHAP
Sluiten

GA NAAR JOUW
WATERSCHAP

Er zijn 21 waterschappen verspreid door heel Nederland. Vul je postcode in en ontdek welk waterschap zorgt voor schoon en voldoende water bij jou in de buurt.

Vul je postcode of adres in.


Transcript

Word ook een waterbaas

Bijdragen aan schoon en voldoende water? Dat is makkelijker dan je denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis kun je al veel bereiken. Hieronder delen we wat tips, om je alvast op weg te helpen.

Haal tegels uit je tuin
of maak een geveltuintje
Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan water op die plek weer de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Het groen helpt bovendien bij het omlaag brengen van de temperatuur in de stad en bij het afvangen van fijnstof. Ook creëer je zo een fijn leefgebied voor kleine dieren, insecten, amfibieën en vogels en verbeter je het bodemleven.

Zie je schade aan
een dijk? Geef het door
Zware stormen, water dat over de dijk heen slaat, verkeersbelasting en een te hoge waterdruk in een dijk kunnen zorgen voor een verzakking of scheur. Ook kan er water uit de dijk gaan sijpelen. Loop je langs een dijk en zie je dijkschade? Meld het bij het waterschap. Houd ook je hond aangelijnd tijdens een wandeling op de dijk, om graafschade te voorkomen.

Maak (samen met je buren)
de wijk waterproof
Je kunt veel doen om je wijk waterproof te maken! Vervang bijvoorbeeld je tegels voor groen, zodat het regenwater de grond in kan zakken en de riolen niet overlopen. Of plaats allemaal een regenton. Zo ontlasten jullie het riool en kun je regenwater gebruiken om planten water te geven. Lees hier wat je nog meer kunt doen tegen wateroverlast en droogte in jouw wijk.

48% VAN DE TUINBEZITTERS VERVANGT TEGELS VOOR GROEN. WAT EEN WATERBAZEN!

Koop cosmetica en kleding
zonder microplastics
In veel kleding en cosmetica zitten microplastics: extreem kleine plasticdeeltjes. Bij iedere wasbeurt komen miljoenen plasticdeeltjes in het rioolwater terecht. Zo komen ze uiteindelijk in rivieren en meren. En dat is slecht voor mens, dier en milieu. Kies daarom voor kleding zonder microplastics, gemaakt van katoen, linnen, hennep, bamboe of lyocell/tencell. Koop je cosmetica? Koop dan producten zonder polyethyleen.

Belemmeren planten
de doorstroming?
Als watergangen niet worden onderhouden, slibben ze uiteindelijk dicht. Dat geeft problemen. Zo zijn ondiepe sloten slecht voor het waterleven. De temperatuur wisselt daar snel en vooral in de zomer kan dit leiden tot zuurstofarm water, met stank en vissterfte tot gevolg. Haal daarom overhangende begroeiing, ingevallen blad en het teveel aan waterplanten weg. Is de watergang niet jouw eigendom? Meld het dan bij jouw waterschap.

Hou je van eendjes?
Voer ze dan geen brood
Eendjes voeren is leuk, maar brood is helaas schadelijk voor de waterkwaliteit. Voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Dat kan blauwalg, kroos en zelfs vissterfte als gevolg hebben. Ook voor eenden is brood niet goed: het is te eenzijdig en zout. Eenden die brood eten, laten ander voedsel staan, waardoor ze veel voedingsstoffen missen. Ook trekt het overgebleven brood ratten aan.

Kies in huis en tuin
duurzaam schoonmaakmiddel
Veel (schoonmaak)producten voor je huis en tuin bevatten chemische ingrediënten: schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig bestaan er duurzame schoonmaakmiddelen die net zo goed werken als chemische. Google maar eens op ‘duurzame schoonmaakmiddelen’ of ‘duurzame gewasbescherming’.

Spoel alleen 3 P’s door:
poep, plas en papier
Alleen de 3 P’s mogen worden doorgespoeld: poep, plas en (wc-)papier. Dus geen tampons, vochtige doekjes, verf, chemische middelen, medicijnen of frituurvet. Deze materialen zijn moeilijk uit afvalwater te zuiveren en kunnen zorgen voor verstoppingen in jouw riolering of bij onze gemalen.

Gooi geen aquariumplanten
in de sloot
Veel aquariumplanten komen van oorsprong niet in de Nederlandse wateren voor. Deze zogenaamde ‘invasieve exoten’ kunnen inheemse soorten verdringen, zorgen voor een te laag zuurstofgehalte in het water en belemmeren de doorstroming. Gooi ze daarom in de GFT-bak en niet in de sloot.

WATERBAZEN

VAN DE WATERSCHAPPEN

Bij de waterschappen zijn we ontzettend blij met alle Waterbazen. Want hoe meer waterbewuste mensen, hoe beter. Zelf werken we ook elke dag hard aan
schoon en voldoende water, én veilige dijken. Meer weten over ons werk?Ontdek de verhalen van onze eigen Waterbazen Daniël, Robbert en Wijnand.

Transcript
Waterbaas Daniël houdt regenwater langer vast. Zo zorgt hij voor voldoende water.

Transcript
Waterbaas Wijnand controleert de dijken op schade na hoog water.
Transcript
Waterbaas Robbert meet de waterkwaliteit en draagt zo bij aan schoon water.

WAT IS SCHOON

EN VOLDOENDE WATER EIGENLIJK?

Veel mensen kennen de waterschappen van de dijken. Maar we doen meer. Naast dijken onderhouden en verstevigen, zorgen we ook voor schoon water én voldoende water. Zo zuiveren we rioolwater, zorgen we dat planten en dieren goed kunnen leven in het water en houden we het water op peil. Meer weten? Kijk dan hier.

Ontdek hoe de waterschappen zorgen voor

voldoende water, schoon water en veilige dijken.

Op de site van Ons Water vind je nog meer tips van alle waterorganisaties in Nederland.