mei
Het werk bij de waterschappen gaat ook tijdens de coronacrisis gewoon door. De dijken worden geïnspecteerd en het afvalwater wordt schoongemaakt. Maar… ook de besturen van de waterschappen moeten blijven besturen. Charlotte van der Gun, bestuursadviseur bij waterschap Drents Overijsselse Delta, vertelt hoe ze dat doen.
Charlotte werkt in het team Bestuurszaken. Dit team ondersteunt en adviseert de directie en het bestuur van het waterschap. “Wij zorgen ervoor dat het besturen en het nemen van besluiten zo goed mogelijk gebeurt”, legt Charlotte uit. “We helpen collega’s met het maken van voorstellen voor het bestuur. Ook bereiden we alle vergaderingen van het bestuur voor. En natuurlijk zorgen we voor de vervolgactiviteiten ná de vergadering.”
Goede besluiten
Het werk van Charlotte en haar collega’s is belangrijk omdat het democratische proces moet doorgaan. Het werk van het waterschap moet nog steeds goed worden uitgevoerd. “Wij zorgen voor structuur in het besluitvormingsproces. Welke onderwerpen komen in welke vergadering aan bod? Ook zetten we ons in voor goede voorstellen. Dan kan het bestuur op de juiste manier de goede besluiten nemen.”
Rechtsgeldig
Normaal gesproken vinden alle bestuursvergaderingen plaats op kantoor. “Maar door de coronacrisis zijn ze bijna allemaal digitaal”, vertelt Charlotte. “Dat kan omdat in Den Haag de spoedwet digitale besluitvorming is aangenomen. Dat betekent dat de besluiten die het bestuur in een digitale vergadering neemt toch rechtsgeldig zijn.”
Vragen stellen
Sommige dingen gaan wel anders dan normaal. “Zo hebben we bijvoorbeeld procedures aangepast over hoe bestuursleden vragen kunnen stellen of een motie kunnen indienen. Ook letten we erop hoe lang er effectief vergaderd kan worden en welke technische ondersteuning er nodig is.”
Meer creativiteit
En? Hoe gaat het tot nu toe? Charlotte: “Het vraagt meer creativiteit en inzet van iedereen om zich te verdiepen in hoe het allemaal werkt. Sommige dingen zijn ook gewoon lastiger. Persoonlijk en informeel contact is nou eenmaal een belangrijk aspect van ons werk. Maar het is ook leuk om deze nieuwe manier van werken te leren kennen en om te zien hoe snel iedereen zich aanpast.”
Minder reistijd
Soms levert de nieuwe manier van werken ook onverwachte voordelen op. “Zo blijkt een digitaal vragenuurtje handiger voor onze bestuursleden dan het gewone vragenuurtje op kantoor. Het scheelt iedereen veel reistijd!”
Zo gaat ook in coronatijd het bestuurswerk gewoon door. Bedankt Charlotte!