mrt
Dat het coronavirus in Nederland is, is niemand meer ontgaan. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de waterschappen? Blijven de dijken wel sterk genoeg? Wordt het waterpeil nog beheerd? En blijven de rioolwaterzuiveringen draaien?
Het antwoord op al deze vragen is gelukkig ja. Alles wat je van een waterschap mag verwachten gaat gewoon door. We blijven dijken inspecteren, het waterpeil beheren en afvalwater zuiveren. Zo houden we Nederland droog en ons water veilig. Worden er veel medewerkers ziek? Dan nemen we op tijd maatregelen. We blijven onze belangrijkste taken dus doen. En we zijn gewoon bereikbaar, telefonisch, per mail of via sociale media. Kortom: we verwachten nog geen problemen door het coronavirus.
We weten wat we moeten doen
Iedereen wil dat de dijken niet overlopen, dat het afvalwater wordt gezuiverd en dat kades stevig zijn. Daarom zijn we als waterschappen verplicht om ervoor te zorgen dat we altijd ons werk kunnen blijven doen. Dat betekent dat we goed voorbereid zijn op dreigingen en gevaren. Zoals het gevaar dat veel medewerkers ziek worden door een virus. We weten welke maatregelen we moeten nemen om ons werk te kunnen blijven doen. En we leveren onze bijdrage om het coronavirus niet verder te verspreiden. De waterschappen hebben intensief contact met het RIVM en de Rijksoverheid. Zo kunnen we snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen.
Waterschappen gaan dag en nacht door
De waterschappen kunnen niet stoppen met hun werk. Het beheren van de dijken, de zuivering van het afvalwater en het op peil houden van alle sloten gaat altijd door. Daarom nemen we nu maatregelen. Belangrijke taken, zoals het beheer van de rioolwaterzuivering, wordt in ploegendiensten of afgezonderd van elkaar. Het werk gaat dus altijd door. Een veilig idee!
Vitale infrastructuur
Waterschappen behoren tot de vitale infrastructuur van Nederland. De waterschappen hebben intensief contact met het RIVM en de Rijksoverheid. Zo kunnen we snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen. De maatregelen die we nu hebben genomen zijn in ieder geval tot en met 6 april van kracht.
Wat doet jouw waterschap?
Alle 21 waterschappen hebben beeld wat nodig is om de continuïteit te waarborgen en handelen daarnaar. Ze volgen de ontwikkelingen op de voet. De maatregelen worden aangepast wanneer dat nodig is. Wil je weten wat jouw waterschap allemaal doet? Ga dan naar de website van je waterschap. Je vindt hier alle 21 websites van de waterschappen op een rijtje. Als je niet weet in welk waterschap je woont, kun je dat hier ook opzoeken.