feb
De dijkwachten liepen langs de dijken en ook de pompen werden klaargezet. In de nacht van 4 op 5 februari kwam het water in de Maas heel hoog. Waterschap Limburg stond klaar voor eventuele actie. “De laatste keer dat het water zo hoog kwam, was 3 jaar geleden.”
In Noord-Frankrijk en de Belgische Ardennen viel de afgelopen dagen veel regen. En dat komt allemaal in de Maas terecht. Daardoor stond het water in de Maas in Limburg een stuk hoger dan normaal. En dat betekent dat waterschap Limburg in actie komt. Want zodra het water met een bepaalde hoeveelheid en snelheid langs stroomt, neemt het waterschap voorzorgsmaatregelen.
Hoogste piek voorbij
De komende dagen wordt er veel minder regen voorspeld. De hoogste piek van het water in Maastricht bij Sint Pieter is daardoor al voorbij. “De verwachting is dat dit ook op andere plekken in Limburg niet tot problemen leidt”, vertelt Joost Oude Hengel van waterschap Limburg.
Als het water stijgt
En wat nou als het water nog verder was gestegen? “Dan zouden we de maatregelen verder opbouwen. Meer pompen instellen, stukken tussen dijken afsluiten die nu open staan. En op een gegeven moment raken ook andere hulpdiensten erbij betrokken.”
“Dat het water zo hoog komt, komt niet vaak voor. De laatste keer dat het water deze afvoer had was 3 jaar geleden, maar we oefenen en testen ons materieel regelmatig op hoogwater.”
Ernstige overstromingen in 1995
Precies 25 jaar geleden waren er ernstige overstromingen van de Maas en andere rivieren in het rivierengebied. In de dagen na 31 januari 1995 moesten zo’n 250.000 mensen hun huis verlaten omdat hun veiligheid in gevaar kwam. Dat was een wake-up-call voor Nederland en er volgden allerlei maatregelen, waardoor onder andere de Maas nu veel meer water kan afvoeren.
Altijd klaar staan
Oude Hengel: “We blijven alert. De Maas is onvoorspelbaar. Dit hadden we vorige week niet kunnen voorspellen. Er kan ineens een hoop water onze kant op komen. En dan moet je er als waterschap klaar voor zijn. Dat hoort bij ons werk.”
#hohohoogwater
Meer weten over wat de waterschappen doen bij hoogwater of over het hoogwater van 1995? Via de campagne #hohohoogwater blikken waterschappen op hun websites en social media terug op de overstromingen van 1995. Of lees over de bijna-watersnoodramp van 1995 op de website van de Unie van Waterschappen.