jul
Gewapend met koevoet, enorme hamer en schep vertrekken 4 vrijwilligers vanaf een buurtcentrum in Den Haag de wijk Rustenburg-Oostbroek in. Ze hebben 2 zware bakfietsen bij zich, beladen met aarde en bakken vol plantjes. Verderop in de wijk bellen ze aan bij buurtbewoners die wel een geveltuintje voor hun huis willen.
Nu begint het zware werk: met een koevoet de stenen uit de stoep wippen. Sommige tegels zo strak gelegd dat je ze nauwelijks eruit krijgt. Met een hoop druk met de koevoet en soms wat tikken met de hamer lukt het uiteindelijk om de eerste eruit te krijgen. Daarna wordt het makkelijk. Nou ja, makkelijk… de tegels wegen bijna 10 kilo en moeten stuk voor stuk eruit worden getild. En soms zijn het wel 40 stoeptegels die eruit gaan.
Vervolgens moet het zand eruit worden geschept en vervangen met aarde. En dan komt het leukste gedeelte: de bloemetjes planten.
Waarom een geveltuin?
In veel steden is het maar een grijze bedoening, een en al tegels. En dat terwijl een groene omgeving een hoop voordelen biedt. Groen neemt water op en daarmee wordt tijdens extreme regenval het riool minder belast. De bloemen en planten zijn goed voor vogels, insecten en andere dieren. En het staat ook nog eens gezellig.
Daarom stimuleren veel gemeenten, waterschappen en provincies het initiatief van tegel eruit, groen erin. Zij zijn aangesloten bij Operatie Steenbreek. Operatie Steenbreek biedt bijvoorbeeld plantjes aan voor iedere tegel die je verwijdert.
Mag dat eigenlijk wel, zo’n geveltuintje?
De stoep is toch van de gemeente, mag je dan wel zo’n geveltuintje aanleggen? Dat klopt. Maar gemeenten willen juist dat er meer geveltuintjes komen. Als er nog maar voldoende ruimte overblijft op de stoep.
Zomaar ergens aanbellen
In de Haagse wijk Rustenburg-Oostbroek is José Hamer zelf begonnen met het aanleggen van de geveltuintjes. Ze is zzp’er en altijd bezig met groen. Door de coronacrisis kreeg ze het ineens een stuk rustiger. En dus besloot ze iets nuttigs te doen als vrijwilliger. En hoe krijg je mensen zo ver dat ze zo’n tuintje willen? “Ik bel gewoon aan en vraag of ze een geveltuintje willen willen onderhouden om de straat mooier en gezonder te maken. Als we ergens bezig zijn in de straat, spreken mensen ons aan en willen ze er ook één.”
Stank van hondenplas
Niet iedereen heeft trouwens dezelfde reden om zo’n tuintje aan te leggen. “Er plassen hier altijd honden tegen de gevel”, vertelt een vrouw die een hoekhuis huurt. De stank trekt door de stenen heen en haar hele woonkamer ruikt ernaar. Zij wil het tuintje om haar hele gevel. Dan kunnen ze in ieder geval niet meer tegen de muur aan plassen.
Ook zo’n geveltuintje aanleggen?
Doen! Want zo draag je bij aan een watervriendelijker omgeving. Misschien kan het zelfs wel bij je eigen huis. Of begin net als José een eigen initiatief. Informeer eens bij het buurthuis, Operatie Steenbreek, jouw gemeente of jouw waterschap welke mogelijkheden er zijn.
Meer tips
Bekijk ook onze tips over watervriendelijk tuinieren en de tips van Ons Water om droogte en wateroverlast tegen te gaan.