apr
Heb jij een vijver in de tuin? En weet je of die schoon of vies is? Waterdiertjes kunnen daar een heleboel over vertellen. Help daarom mee met het onderzoek van Waterdiertjes.nl tijdens de Week van Ons Water van 1 t/m 16 mei.
Sinds 2018 kan iedereen meedoen aan wetenschappelijk onderzoek naar de waterkwaliteit door waterdiertjes te vangen en op Waterdiertjes.nl aan te geven om welk diertje het gaat. Uit de honderden metingen die sinds 2018 zijn gedaan, valt op dat de waterkwaliteit van met name de tuinvijvers regelmatig heel goed scoort, maar ook slecht en zeer slecht.
Waarom die verschillen er zijn, is nog niet duidelijk. En dat terwijl vijvers in tuinen heel goed zijn voor de omgeving. “Daarom is het heel nuttig om meer over die verschillen in de waterkwaliteit te weten te komen,” vertelt Edwin Peeters. Hij is wetenschapper bij de Wageningen Universiteit en is betrokken bij Waterdiertjes.nl.
Wat vertellen de beestjes in jouw vijver?
Waterdiertjes vertellen je of het water vuil of schoon is. “De aanwezigheid van veel verschillende dieren en planten wijst op een goede waterkwaliteit,” legt Peeters uit.
Hoe doe je mee?
Met een schepnet, een ondiepe witte bak en smartphone of tablet met wifi kun je al meedoen om de waterkwaliteit in tuinvijvers te meten. “Schep met je net door de waterplanten en het open water. Doe wat schoon water in de witte bak en keer je net daarin om”, legt Peeters uit.
Op Waterdiertjes.nl kun je er via de afbeeldingen achter komen welke diertjes je precies hebt gevonden. Het aantal gespotte diertjes kun je vervolgens invullen en doorgeven. Peeters: “Nadat je meting is doorgegeven, krijg je meteen te zien wat de kwaliteit van je vijver is. Ook stellen we nog een aantal extra vragen om meer over de situatie te weten te komen.”
Aan het einde van de Week van Ons Water op 16 mei hoopt Waterdiertjes.nl al de eerste resultaten van het onderzoek te kunnen melden.
Waarom een vijver in je tuin?
Vijvers kunnen helpen tegen droogte en wateroverlast. En er komen ook nog eens allerlei waterdiertjes in voor. Dat is goed voor de biodiversiteit. Door bij de aanleg van de vijver te zorgen voor een brede oever en de vijver niet helemaal te vullen, kan een vijver regenwater opslaan bij hoosbuien.
Meer tips tijdens de Week van Ons Water
Een groene tuin is een blauwe tuin. Want door veel groen te gebruiken kun je helpen een teveel aan regenwater op te vangen en overlast door hitte te verminderen. Wil jij meer tips voor een watervriendelijke tuin? Of juist voor je balkon, gevel of dak? Kijk dan eens verder voor meer tips tijdens de Week van Ons Water.