aug
In het filmpje neemt Maarten je mee naar de Hierdense beek, een lange beek die door het gebied van waterschap Vallei en Veluwe stroomt. Oorspronkelijk was de beek wel een meter dieper. En daardoor stroomde het water heel snel weg uit de omgeving. Het omringende bos kon het water daardoor niet opnemen. En dus bedacht Maarten samen met zijn collega’s van het waterschap, Natuurmonumenten en Wageningen Universiteit een oplossing: de bodem van de beek ophogen, met behulp van zand en takken.
Eigenlijk was dit plan een oplossing voor een heel ander probleem. “De maatregelen waren bedoeld om de beek weer natuurlijk te laten functioneren, ook in relatie tot zijn directe omgeving, het bosgebied en lage delen in dit bos”, vertelt Maarten. Dat is bijvoorbeeld goed voor de beestjes en planten die in en om beken leven.
Bos wordt spons
Maar het blijkt ook heel goed te werken in de strijd tegen de droogte. Hoe? Doordat het water nu hoger door de beek stroomt en hout en begroeiing het water tegenhouden, kan het beekwater gemakkelijker het omliggende bos in stromen, in plaats van weg te stromen naar de Randmeren aan de monding van de beek. “Het bos wordt een soort spons en de bodem wordt vochtiger, gaat weer leven”, legt Maarten uit.
Minder wateroverlast bij harde regen
En dat heeft nóg een voordeel: doordat het water minder snel met de beek naar beneden stroomt, is de afvoerpiek op de lagere delen veel kleiner dan voorheen. “Er is minder wateroverlast daardoor wanneer het opeens hard of lang regent. En het systeem levert langer water na aan de beek als de piek alweer voorbij is en vult het grondwater aan.”
Natuur doet het werk
“Ik word hier enthousiast van omdat we de natuur weer ruimte geven en het watersysteem weer robuust wordt. En dat alleen maar doordat wij een impuls hebben gegeven en daarna de natuur het zelf laten bepalen. We sturen nu nauwelijks meer: bomen mogen omvallen, de oevers suppleren nu zelf zand, en er komen weer allerlei dier- en plantensoorten terug, die hier al heel lang niets meer te zoeken hadden.”
“Het is niet alleen een maatregel tegen droogte, maar ook tegen wateroverlast en een enorme versterking van de biodiversiteit. Je kunt weer genieten van een fijne leefomgeving.”
En nog beter: deze oplossing kan op veel meer plekken worden gebruikt. “Wat wij hier doen, kun je ook verplaatsen naar andere regio’s. Veel mooier kun je het eigenlijk niet krijgen.”