jul
In Nederland zijn ruim 700 officiële zwemlocaties. Op die plaatsen wordt in de periode van 1 mei tot 1 oktober de waterkwaliteit regelmatig gemeten. Ook is er op deze locaties een beheerder die toeziet op de veiligheid. Bij deze officiële zwemlocaties kun je dus veilig zwemmen en daarom adviseren de waterschappen om alleen naar officiële zwemlocaties te gaan.
Waar vind je een officiële zwemlocatie?
Op de gratis zwemwaterapp en de bijbehorende website Zwemwater.nl vind je een overzicht met alle officiële zwemlocaties. Hier staat ook of er nog andere voorzieningen zijn, zoals een wc. Ook zie je per locatie wat de kwaliteit van het zwemwater is, wanneer de waterkwaliteit voor het laatst gecontroleerd is en wanneer er weer een controle is. En of een locatie mogelijk gesloten is.
Hoe schoon en veilig is het nu?
Het zwemwater op de officiële zwemlocaties is momenteel goed en veilig. De waterschappen blijven de waterkwaliteit monitoren.
Waar mag je zwemmen?
In principe mag je overal in Nederland in het buitenwater zwemmen, behalve daar waar het expliciet verboden is: bij vaarroutes en bij bewegende bruggen en dergelijke. De grotere meren en plassen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In kleinere sloten kun je beter niet zwemmen.
Houd je aan de coronamaatregelen
Het coronavirus is het land nog niet uit. Vermijd daarom drukte en geef elkaar de ruimte. Zorg dat je altijd op 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen kunt blijven. Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders zwemmen waar minder mensen zijn.
Als je toch gaat zwemmen op een andere plek die geen officiële zwemlocatie is
- Staat er sterke stroming? Langs de grote rivieren en langs de kust kunnen verraderlijke stromingen zijn. Ga daar niet zwemmen!
- Is er scheepvaart? Als er regelmatig gevaren wordt kan dit erg gevaarlijk zijn: als een plezierjacht, een zeilboot of een binnenvaartschip over een zwemmer heen vaart, kan dat dodelijk zijn.
- Is het water helder, hoe diep is het? Pas altijd op dat er geen fietswrakken, winkelwagentjes of andere harde en scherpe dingen onder water liggen.
- Zijn er blauwalgen? Blauwalgen zijn groenblauwe algen die in dichte lagen op het water drijven. Zij produceren giftige stoffen waar je goed ziek van kunt worden.
- Drijven er dode dieren (eenden, vissen), vuil, olie, vettigheid op het water of zijn er ratten? Ga dan niet zwemmen. Zitten er veel eenden of ganzen op het water? De dieren poepen in het water. Hierdoor heb je kans op buikloop als je water inslikt.
- En niet te vergeten: hoe goed kun je zelf zwemmen? Helaas vallen de meeste verdrinkingsdoden in Nederland onder mensen die nooit zwemles hebben gehad.